Bajor konyha jellemzői

A német konyha régiónként változó, például a déli részeken német, a délnyugati rész francia, a nyugati vidéken holland, a keleti részeken pedig európai behatás van jelen a gasztronómiában. Habár régiónként változó, általánosságban a német konyhára a nehéz, húsos ételek a jellemzőek. Németország a világ legnagyobb burgonya felhasználói közé tartozik, emellett rengeteg savanyú káposzta, és kolbász kerül az étlapra.

Bajor konyha

Húsok

A húsok elég változatos felhozatala jellemző a konyhára, a sertés, marha, szárnyas, kacsa, liba, pulyka, vaddisznó, nyúl, őz, és néhol a ló. Leginkább kolbász készül belőlük, de gyakori az ún. „Hackepeter”, a fűszerezett húskrém is.

Nagy népszerűségnek örvend a halak közül a hering, pisztráng, illetve a lazac, melyeket leginkább grillezve tálalnak.

Lazac

A zöldségek felhasználására a rakott ételek a jellemzőek, amihez gyakran répát, brokkolit, borsót, babot vagy kelkáposztát használnak. Emellett megjelennek köretként a salátafélék, a paradicsom vagy az uborka. A sülthagyma szinte minden grill ételnél fellelhető.

Köretek

Köreteket tekintve nagyon népszerű a „Spätzle”, vagyis galuskaszerű tészta. Ezt fogyasztják magában is, vagy tejszínnel és sajttal, pirított hagymakarikával. A tészták mellett gyakori a burgonya és a gombócok.

Spätzle tészta

Fűszerek

Nem jellemző az erős, vagy túl fűszeres íz világ. Gyakran használatos a mustár, torma, fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, babérlevél, fehér bors, bazsalikom, és oregánó.

Bajor mustár

Tejtermékek

A németek elég sokoldalúan használják fel a tejtermékeket. A különböző sajtfélék mellett, túrófajtákat, joghurtot, írót, kefirt és aludttejkészítményeket fogyasztanak. Egyik ismert sajtféle a „Harzer”, amit savanyú tejből készítenek.

Bajor sajt

Kenyérfélék

Nagyon sokféle kenyérfajta van jelen a német konyhában. Például a „Vollkornbrot”, ami rozsdarából készül, vagy a „Mischbrot”, mely kevert kenyér. A perec is közkedvelt étel a bajor konyhában.

Bajor perec

Desszertek

Gyakoriak az almából, szilvából, szamócából, vagy körtéből készült torták és sütemények. Kedvelt desszert a sajttorta is, illetve a gőzgombóc.

Gőzgombóc